Terveellistä kotia rakentamassa – puukuitueriste kestää ja hengittää

mennessä | huhti 27, 2023 | Eristäminen | 0 Kommenttia

Uuden kodin rakentaminen on tärkeä projekti, jonka lähtökohtia monelle ovat terveellisyys ja turvallisuus. Tässä artikkelissa eurooppalaisten selluvillavalmistajien yhdistyksen, ECIA:n, tekninen neuvonantaja Juho Laaksonen kertoo, miten hengittävä eristäminen toimii ja miksi se on erinomainen valinta kotia rakentavalle. Hyvinvointia tukevia, luonnollisia ratkaisuja voi saada myös budjettiystävällisesti!

Hengittävät materiaalit suojelevat kotia kosteudelta

Puukuitu on ilmava ja luonnollinen eristysmateriaali, joka muodostaa talolle kestävän suojan. “Hengittävä rakenne sitoo ja luovuttaa kosteutta tasaisesti. Näin kosteus ei pääse tiivistymään haitallisesti”, Laaksonen sanoo.

Hengittävä eriste suojaa siis tehokkaasti homeen ja sisäilmaongelmien riskiltä. “Perheelle oma koti on usein suurin yksittäinen investointi elämän aikana. Asuinolot vaikuttavat terveyteen ja muuhun hyvinvointiin. Oikein tehdyt hengittävät rakenteet ovat hyvin pitkäikäisiä, terveellisiä ja turvallisia”, Laaksonen kertoo.

Turvallista asumista sadaksi vuodeksi

Hengittävät materiaalit tasapainottavat kodin sisäilmaa ympäri vuoden. “Suomessa on talvella kauhean kylmä, jolloin ulkoilmassa on hyvin vähän vettä. Silloin sisäilma on yleensä liian kuivaa, mikä voi aiheuttaa fysiologisia oireita, kuten limakalvojen ärsytystä. Hengittävä rakenne vapauttaa varastoimansa kosteuden takaisin ja ehkäisee näin kuivuutta. Vastaavasti kesän kuumuudessa liika kosteus leikkautuu pois”, Laaksonen havainnollistaa.

Laaksonen painottaa, että kodin tulee kestää elämää ja aikaa. Hengittävistä materiaaleista mahdolliset poikkeamat huomaa nopeasti niiden synnyttyä. “Rakenteiden pitäisi kestää ainakin 100 vuotta! Erilaisten muovikalvojen alla vaurio voi mennä todella pahaksi ennen kuin se huomataan. Hengittävät rakenteet ovat siis hyvä ja turvallinen valinta myös rakennusteknisesti”, Laaksonen summaa.

Kestävät, ilmastoystävälliset ratkaisut mahtuvat jokaiseen budjettiin

Jotkut saattavat luulla, että hyvinvointia tukeva ja ilmastoystävällinen rakentaminen on kallista. Esimerkiksi hirsirakennusten energiatehokkuutta pitää yleensä parantaa satsaamalla talotekniikkaan. Kuitenkin jo oikeanlaisilla eristevalinnoilla saa hengittävän mutta energiatehokkaan  kodin rakennusmateriaalista riippumatta. “Puukuitueristeet ovat hyvin hintakilpailukykyisiä. Varsinkin jos suhteutetaan suorituskykyyn, kuten energiatehokkuuteen ja lämmöneristävyyteen, puukuitueriste saattaa olla ihan puhtaasti edullisinkin vaihtoehto”, Laaksonen kertoo.

Luonnollinen puukuitu on myös ilmaston ja ympäristön kannalta kestävä valinta. Näillä näkymin vuonna 2025 voimaan astuva laki edellyttää, että jokaisessa rakennusprojektissa laaditaan ilmastovaikutusarvioraportti, jossa uuden rakennuksen hiilijalanjälkeä arvioidaan numeroina. “Kun valitsee puukuituisen lämmöneristeen, minimoi eristämisestä syntyvät päästöt. Tämä tietenkin vie parempiin tuloksiin muista projektin osista riippumatta”, Laaksonen huomauttaa.

Hengittävät ja terveelliset eristeet Lämmin Kodilta

Termex-selluvilla 

 • Hyvä ja kustannustehokas lämmöneristävyys
 • Pienentää energiankulutusta
 • Tuulivoimalla valmistettu kierrätystuote, negatiivinen hiilijalanjälki
 • Kun rakennuksen elinkaari on lopussa, voidaan selluvilla kierrättää tai uusiokäyttää
 • Saatavilla myös täysin kemikaaliton vaihtoehto Termex Green+

Hunton-puukuitueriste 

 • Puutalon ykkösvalinta
 • Allergisoimaton 
 • Terveellinen sisäilma
 • Hyvä lämmöneristys- ja varastointikyky sekä ääneneristyskyky
 • Erinomainen suoja kuumuutta vastaan kesällä
 • Vesihöyryn läpäisevä
 • Pitää muotonsa, painuu erittäin vähän

Millainen hengittävä eriste olisi paras ratkaisu uuteen kotiisi? Kerro meille lisää rakennusprojektistasi, niin katsotaan yhdessä!

Ota yhteyttä