Koti vanhasta hirsikehikosta – “Puukuitueriste puurakennukseen, mikäpä siihen paremmin sopisi!”

mennessä | helmi 29, 2024 | Asiakastarinat, Eristäminen | 0 Kommenttia

Matti Antikainen rakentaa avopuolisonsa Jennin kanssa Pohjois-Karjalaan Kontiolahdelle kotia, jonka runkona käytetään vanhaa hirsikehikkoa. Kierrätetty hirsi on huomattavasti edullisempi vaihtoehto kuin uusi puutavara. Luonnonmukainen, hengittävä kokonaisuus saa seiniinsä ja yläpohjaansa hengittävää Hunton-puukuitueristettä.

Luonnollinen hirsikoti on yhdistelmä uutta ja vanhaa

Kontiolahdella puhalletaan uutta eloa vanhaan hirsikehikkoon. Rakentamalla oman kodin Matti ja Jenni tekevät haaveistaan totta. “Tavoitteena on elämä, jossa vedämme mahdollisimman pieniksi kustannukset, kuten asumiskulut. Olen aina haaveillut, että rakentaisin oman kodin, ja Jenni on unelmoinut hirsitalosta. Monien mutkien jälkeen löytyi sopivan pieni kehikko, joka ilmeni hyväkuntoiseksi ja järkevän hintaiseksi”, Matti kertoo.

Käsillä on toivottu muutos – pariskunta on pyöritellyt ajatuksia omannäköisestä elämästä, kuten kotieläimistä ja yrittäjyydestä. “Ettei olisi ‘oravanpyörässä’ esimerkiksi palkkatyön suhteen. Jos jonain kuukautena ei hankikaan niin paljon, so what! Maalämmön lisänä uunit lämpiävät oman metsän puilla ja kulut pysyvät pieninä”, Matti sanoo.

Kuva: Matti Antikainen

“Tavoitteena on elämä, jossa vedämme mahdollisimman pieniksi kustannukset, kuten asumiskulut.”

Hirsitalon eristäminen puukuidulla: luonnonmukaisesti hengittävä koti

Hirsitalon seinät ja yläpohja eristetään ekologisella puukuidulla. “Kysyimme Markulta hinnoittelua kohteeseen, ja siitä yhteistyö alkoi nopeasti. Sanoin suoraan, että käytän Lämmin Kodin palveluita, en edes kysy muualta. Tämän projektin teemme Markun kanssa”, Matti muistelee. 

Matti valitsi tulevaan kotiinsa allergisoimattoman Hunton-eristeen. “Puurakennukseen puukuitueriste, mikäpä siihen paremmin sopisi! Pyrimme tekemään hyvin paljon puun mukaisesti, esimerkiksi savirappauksia. Sen verran joutuu laittamaan höyrynsulkukangasta kuin nykymääräykset vaativat. Mutta tänne asennettava kosteuspaineeseen mukautuva höyrynsulkukangas ei ole sulkeva, vaan se käyttäytyy samalla lailla kuin puukuitueriste, tuulensuojalevy ja savikin”, Matti kertoo.

Kuva: Matti Antikainen

“Puurakennukseen puukuitueriste, mikäpä siihen paremmin sopisi!”

Hengittävä rakennus on periaatteessa ikuinen

Matin ja Jennin valmistuva koti on uudiskohde, jonka luonnonmukaiset materiaalit ammentavat terveellisen rakentamisen perinteistä. “Hengittävät rakenteet ovat periaatteessa ikuisia. Meillä on muokkautunut ideologia ‘loppusijoituspaikasta’, että joskus sitten lähdemme täältä kiikkustuolissa”, Matti pohtii.

Rakennusprojekti etenee omalla painollaan, mutta toki joitain asioita pitää saada valmiiksi aikataulussa. Tekemisen rinnalla kulkevat tulevaisuuden haaveet ja visiot. “Että tekisi työtä, joka sopii itselle. Pienimuotoista yrittäjyyttä, vuokraustoimintaa, elämiä ja kasvimaata. Jenni haluaisi myös leipoa, ja minua taas kiinnostaa rakentaminen 20 vuoden myyntihommien jälkeen”, Matti kertoo.

Matti päivittää hirsikehikon matkaa kodiksi sosiaalisessa mediassa. Tarkoitus on ikään kuin jakaa uskallusta eteenpäin: “Someen päivittäminen on enemmän omaksi iloksi, mutta olisihan se hienoa, jos joku innostuisi samanlaiseen projektiin. Itselläkin oli tietynlainen kynnys – kunnes sen vain ylitti. Jokuhan saattaa pitää ihan hulluna, mutta onhan tätä nyt siistiä tehdä!”

Miten hirsitalon eristäminen sujuu käytännössä? Tule katsomaan itse – eristysnäytös kesällä 2024

Loppukesästä Matin ja Jennin työmaalla alkaa eristäminen. Tule seuraamaan hirsitalon puukuitueristämistä paikan päälle Kontiolahteen! Näytöksen aikataulu tarkentuu vielä myöhemmin heinä-elokuun vaihteeseen.

Pysy kuulolla seuraamalla Hirsikehikon matka -tiliä somessa:

Lämmin kodin projekteja taas pääset seuraamaan Instagramissa @puhallusvillajoensuu ja Facebookissa

Mikä on Hunton-puukuitueriste?

Voit tutustua Hunton-puukuitueristeeseen tarkemmin Tuotteet-sivullamme.

  • Puutalon ykkösvalinta
  • Allergisoimaton
  • Terveellinen sisäilma
  • Hyvä lämmöneristys- ja varastointikyky sekä äänieristyskyky
  • Erinomainen suoja kuumuutta vastaan kesällä
  • Vesihöyryn läpäisevä
  • Pitää muotonsa, painuu erittäin vähän

Soita meille ja kysy lisää!

Kuva: Matti Antikainen