Eristäminen säästää niin ympäristöä kuin selvää rahaa – lataa opas ja tutustu kustannuslaskelmiin

mennessä | helmi 20, 2023 | Lisäeristäminen | 0 Kommenttia

Lisäeristämällä et säästä pelkästään kotitalouden menoissa vaan myös rakennuksen kasvihuonepäästöissä. Kysyimme Termex-Eriste Oy:n kehitysjohtaja Pasi Typöltä, millaisia taloudellisia hyötyjä talon eristämisellä tai lisäeristämisellä on ja millaisen ympäristöteon samalla tulee tehneeksi. Ladattavasta oppaastamme löydät eristämisen tarkemmat säästölaskelmat omakoti- ja rivitaloasujille.

Yläpohjan eristäminen on järkevä taloudellinen investointi

Vanhoissa asunnoissa huomattava osa lämmöstä karkaa katon yläpohjan kautta. Eristyksen lisääminen tai vaihtaminen on tällä hetkellä hyvin ajankohtaista korkeuksiin karanneiden lämmityskustannusten vuoksi. “Taloudellisena investointina yläpohjan lisäeristys on kannattava ja kestävä. Usein toimenpide maksaa itsensä takaisin muutamassa vuodessa ja sijoitetun pääoman tuotto on kaksinumeroinen”, Typpö huomauttaa.

Entä kuinka voi varmistaa, että eristystyö suoritetaan oikeaoppisesti ja turvallisesti? “Eristämisessä kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilainen tunnistaa yläpohjaan liittyvät palo- ja kosteustekniset haasteet ja tekee kohteeseen räätälöidyn lisäeristyssuunnitelman”, Typpö vinkkaa.

Paras aika lisäeristää kodin yläpohja on nyt

Suomi pyrkii hiilineutraaliuteen vuoteen 2035 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen, ja tärkeässä roolissa onkinn kotimaamme nykyinen rakennuskanta. “Suomessa on 1,1 miljoonaa omakotitaloa ja 415 000 rivitaloasuntoa, joista suurimman osan yläpohjien lämmöneristävyys ei vastaa nykyistä käsitystä energiatehokkaasta rakennuksesta. Vasta 2010-luvulla rakennusten energiatehokkuusdirektiivi on ohjannut myös yläpohjan lämpöeristystä riittävään suuntaan”, Typpö kertoo.

Typpö uumoilee, että eristämisen vaatimukset nousevat edelleen. “Direktiivin on ennakoitu kiristävän energiatehokkuusvaatimuksia 2020-luvun puolivälissä. Tänä päivänä minimi on 400–500 millimetriä puhallusvillaa. Siksi yläpohjan lisäeristäminen on järkevää hoitaa alta pois, jos sitä ei ole vielä hoidettu”, hän muistuttaa. 

Ja mikä parasta, samalla tulee säästäneeksi myös lämmityskuluissa!

***

Lataa alta joka kodin energiansäästöpas! Oppaasta voit lukea tarkemmat laskelmat eristämisen tuomista säästöistä eri talotyypeissä. Saat myös hyödyllistä lisätietoa eristämisen vaikutuksista asumismukavuuteen sekä talon arvoon.

 

Lataa opas

 

 

Lue aiheesta myös Tekniikan Maailma -lehden mielenkiintoinen artikkeli. “Mieli mustana laskuja makseleva ei sitä nyt ehkä jaksa nähdä, mutta koettelemusten kääntöpuolella on jotain hyvääkin. Nyt talon lämmöneristävyyden puutteita ei paikata ja parsita sähköllä, vaan puututaan perusasioihin eli laitetaan taloja kuntoon.” Lue artikkeli tästä!