Asiakastarina: Hengittävä ja kestävä koti

mennessä | elo 2, 2022 | Asiakastarinat | 0 Kommenttia

Joensuulainen Hirvosen pariskunta halusi rakentaa oman kodin. He haaveilivat rauhallisesta asuinalueesta ja sopiva tontti löytyikin Joensuun Niittylahdesta.

 

Puhdas eriste puusta

 

Talon suunnitteluvaiheessa oli heti selvää, että seinärakenteen täytyisi olla hengittävä ja sisäilman laadun tulisi säilyä hyvänä koko rakennuksen elinkaaren ajan. Talon seinärakenteeksi valittiin lamellihirsi ja hirsirunko tilattiin Pohjois-Karjalan Ykköspuu Oy:ltä Lehmosta.

Uuden kotinsa yläpohjan eristeiksi Hirvoset toivoivat mahdollisimman puhdasta ja puupohjaista eristemateriaalia. Purueriste ei kuitenkaan ollut haluttu vaihtoehto. Hirvoset miettivät yläpohjan eristevaihtoehdoiksi joko Hunton-puukuitueristettä tai Termex-Selluvillaa. Lopulta eristemateriaaliksi valikoitui vaihtoehdoista hivenen arvokkaampi Hunton Nativo. Ratkaiseva valintakriteeri oli tuotteen puhtaus. Hunton Nativo on valmistettu puhtaasta puusta. Se ei sisällä mitään ylimääräisiä jäämiä, kuten painomustetta. Lisäksi Hunton Nativossa on erittäin vähän lisättyjä palo- ja homesuojakemikaaleja vaihtoehtoisiin tuotteisiin verrattaessa.

Myös väliseiniin Hirvoset halusivat eristeeksi puukuitua. Väliseinäeristeeksi valittiin Hunton-levyeriste puhtautensa sekä hyvän äänieristyskykynsä johdosta. Kun taloon tulevaisuudessa rakennetaan yläkertaa, on Hunton-puukuitueriste luonnollinen valinta myös yläkerran seinäeristemateriaaliksi. Näin saadaan yläkerran seinästäkin hengittävä ja turvallinen. Yläkerran eristys voidaan siinä vaiheessa toteuttaa joko puhallus- taikka levyeristyksenä.

 

Lämmin koti ympäristöystävällisesti

 

Hirvoset halusivat taloa rakentaessaan ajatella myös ympäristöä. Talon rakentamisella ei kuormiteta luontoa, kun käytetään luonnollisia materiaaleja. Talon runko- ja eristemateriaalit ovat maatuvia ja palaavat takaisin luonnon kiertokulkuun aikanaan. Tosin, tällä tavoin rakennettu talo on siinä pisteessä vasta vuosisatojen kuluttua.