Mistä tietää, että yläpohjan eristystä kannattaa lisätä?

mennessä | elo 10, 2023 | Eristäminen, Lisäeristäminen | 0 Kommenttia

Katon yläpohjan lisäeristäminen pienentää lämmityskuluja, pitää huonelämpötilat miellyttävinä ja parantaa talon äänieristystä. Lue, missä tilanteissa eristettä kannattaa lisätä – ja milloin eristeet tulee vaihtaa kokonaan.

Näin seuraat kotisi yläpohjan kuntoa

Puutteellinen eristys tuntuu ikävänä vetona nurkissa, ja merkkejä voi huomata myös silmämääräisesti.
– Jääpuikot räystäillä ja sulat paikat katolla olevassa lumikerroksessa kertovat, ettei yläpohjassa ole kaikki kunnossa. Myös sisäkattorakenteen läpi tulleet vesivuodot ovat varma merkki eristeiden kosteusvauriosta, Termex-Eriste Oy:n kehitysjohtaja Pasi Typpö kertoo.

Yläpohjan huonon kunnon voi havaita myös nenällä.
– Hajuhaitatkin voivat olla merkki yläpohjaongelmista. Kun yläpohjan kosteustekninen toimivuus pettää, seuraa mikrobivaurioita. Myös kuolleet eläimet eristeissä voivat aiheuttaa hajuhaittaa, Typpö sanoo.

Milloin yläpohjan eriste tulee vaihtaa kokonaan?

Yläpohjan eriste täytyy vaihtaa kokonaan äärimmäisen harvoin, ja usein paikallisten vaurioiden korjaaminen riittää.
– Yhdeksän kertaa kymmenestä pelkkä eristeen lisääminen riittää. Joskus vastaan tulee pahaksi päässeitä home- ja lahovaurioita, jolloin koko yläpohjan saneeraaminen on ainoa vaihtoehto, Typpö sanoo.

Kun eristettä lisätään tai uusitaan, materiaalivalinnalla voi vaikuttaa asumisen turvallisuuteen ja ympäristöystävällisyyteen.
– Esimerkiksi pientalojen yläpohjassa kierrätyspuukuidusta valmistettu selluvilla on aina turvallinen vaihtoehto. Se sopii käytännössä kaikkien lämmöneristeiden päälle, koska se hengittää eli sitoo ja luovuttaa kosteutta. Selluvilla on palo- ja hometurvallinen, aidosti ekologinen lämmöneriste, jolla on Suomessa pitkät perinteet, Typpö listaa hengittävän eristämisen etuja.

Selluvilla on puukuitueriste, joka kestää terveellisenä ja hengittää.

“Tee itse ja säästä” ei päde eristystöihin

Asiantuntijan tekemä eristystyö on varma ja taloudellinen valinta.
– En suosittele yläpohjan tee-se-itse-eristämistä, sillä riskit ovat liian suuret. Lisäeristäminen, siihen liittyvät lisätyöt ja materiaalivalinnat ovat ammattilaistyönä erittäin kustannustehokkaita, varsinkin kun huomioidaan kotitalousvähennys. Ammattilaisen työlle myönnetään lisäksi takuu, joka tuo turvaa investoinnille, Typpö muistuttaa.

Ammattilainen huomaa yläpohjan piilevät riskit jo ennen töiden aloitusta.
– Esimerkiksi palo- ja kondenssieristeissä voi olla suunnittelu- ja asennusvirheitä, jotka eivät välttämättä anna merkkiä itsestään, eli riski ei ole vielä konkretisoitunut. Joskus eristeissä voi myös pesiä kutsumattomia vieraita, Typpö kertoo.

Kun kodin yläpohja on kunnossa, asumisesta tulee edullisempaa ja mukavampaa.
– Toimiva yläpohja ei rasita lompakkoa eikä luontoa. Talossa on miellyttävä olla ja asua, ja sen arvo säilyy, Typpö summaa.

 

Muistilista: seuraa näitä merkkejä!

1. Korkeat lämmityskustannukset. Katon yläpohjan kunnollinen eristys voi pienentää lämmityslaskua jopa 30 %.

2. Vedon tunne. Jos koti tuntuu viileältä, eristettä voi olla liian vähän tai eristystyöt on tehty puutteellisesti.

3. Katse katolle. Talvisin jääpuikot räystäillä ja sulat kohdat katon lumipeitteessä kertovat, että eristettä on aika lisätä.

4. Hajut ja vauriot. Kun rakenteissa on kosteus- tai homevaurioita, myös eristeiden vaihtaminen on välttämätöntä.

Paljonko lisäeristämällä voi säästää?

Tilaa sähköpostiisi maksuton kustannuslaskelma lisäeristämisen hyödyistä!

Tilaa kustannuslaskelma